Śledź nas:

Oświadczenie kierownika Centrum Integracji Społecznej w Sanoku

Marcin Marcinkowski, kierownik CIS w Sanoku
Marcin Marcinkowski, kierownik CIS w Sanoku Fot. Martyna Sokołowska

W nawiązaniu do artykułu zamieszczonego na portalu iSanok.pl w dniu 4 maja 2017r. pod nazwą "Skarga na starostę bezzasadna" pragnę poinformować opinię publiczną o okolicznościach związanych z rozpatrywaniem skargi jaka została wniesiona.

Pomimo moich wielokrotnych próśb i starań Starosta Sanocki, Pan Roman Konieczny nigdy nie zainteresował się sprawami związanymi z kierowaną przeze mnie jednostką pomimo tego, że jej profil działania związany jest z usługami świadczonymi bezpośrednio dla obywateli - nauka zawodu, specjalistyczna pomoc w rozwiązywaniu problemów życiowych, wsparcie w znalezieniu zatrudnienia. Przeciwnie od początku funkcjonowania obecnej Rady Powiatu (kadencja 2014-2018) Centrum Integracji Społecznej traktowane jest jako coś niepożądanego i niechcianego, tylko i wyłącznie dlatego, że jego pomysłodawcą były osoby związane z byłym już Starostą, Panem Sebastianem Niżnikiem. Dzieje się tak pomimo tego, że CIS pozyskuje ogromne środki Unijne zwiększające w sposób istotny majątek powiatu oraz działa na rzecz wsparcia lokalnej społeczności.

Jeżeli chodzi o skargę to niemal całkowicie pozbawiono mnie prawa reprezentacji w toczącym się postępowaniu. Otrzymałem zaproszenie jedynie na jedno z pięciu posiedzeń Komisji Rewizyjnej, które dodatkowo nie miało związku ze sprawą. Tym samym nie mogłem składać oświadczeń, wnosić o przeprowadzenie dowodów, ani odnieść się do twierdzeń strony przeciwnej, czyli Starosty Sanockiego. Dodatkowo zupełnie uniemożliwiono mi możliwość zabrania głosu na forum Rady Powiatu, o co wnioskowałem. Widać zatem wyraźnie, iż postępowanie było tak prowadzone, aby skarga nie została rzetelnie rozpoznana, a z drugiej strony tak, aby mieszkańcy Powiatu Sanockiego oraz radni opozycji nie mieli przeglądu w rzeczywistej sytuacji.

Oświadczenia kierowane do wiadomości mediów przez otoczenie związane ze Starostwem Powiatowym są nieprawdziwe i mają jedynie na celu wprowadzenie w błąd opinii publicznej. Brak przygotowania przez Zarząd Powiatu tak ważnego dokumentu jak regulamin organizacyjny jednostki oraz zwlekanie z przedłożeniem dokumentów w sprawie przedłużenie statutu CIS na dalsze 5 lat uznać należy za ciężkie naruszenie obowiązków służbowych. Dokumenty te zostały przygotowane tylko dzięki sprawnemu działaniu pracowników CIS - Starosta Sanocki do ręki otrzymał gotowy komplet dokumentacji jedynie do podpisania i parafowania. Niemniej jednak Starostwo było nieustannie ponaglane i monitowane w tych sprawach. Podobnie wykorzystywanie audytu wewnętrznego jako środka represji i zastraszenia uznać należy za poważne naruszenie prawne.

Na koniec zaznaczam, iż ustalenia Rady Powiatu Sanockiego w tej sprawie będą kwestionowane w toku dalszych czynności. Zapadła decyzja wynika jedynie z przydziału mandatów w Radzie Powiatu, których większość przynależy to koalicji rządzącej, z której przecież wywodzi się Starosta Sanocki. Z tego też względu nie można uznać takiego rozstrzygnięcia za merytoryczne, a postępowania za rzetelne.

Wykorzystując moment skupienia medialnego na kierowanej przeze mnie jednostce pragnę zaprosić wszystkich mieszkańców Powiatu Sanockiego na Dzień Otwarty CIS w dniu 19 maja od godziny 11 do godziny 13. Zapraszamy przedsiębiorców i osoby zainteresowane do przyglądnięcia się pracy Centrum Integracji Społecznej w Sanoku, będzie można spróbować przysmaków naszej kuchni. Dobro samorządu jest dobrem wspólnym jego mieszkańców i jako takie powinno być przez Nas wspólnie chronione.

Marcin Marcinkowski, kierownik Centrum Integracji Społecznej w Sanoku

pytanie
05.05.2017, 21:59
Kto wykonywał audyt w CIS?
Podatnik
06.05.2017, 00:22
CIS pozyskuje ogromne środki unijne, a wiec pytam: ile zarabiają podwładni pana kierownika,dla dobra których,jak myślę to centrum funkcjonuje.
Jazy
06.05.2017, 11:50
Ile lat ma starosta sanocki pan Konieczny? Czy on czasem nie powinien być już na emeryturze?
Jazy
06.05.2017, 13:27
@ Podatnik. CIS nie funkcjonuje dla dobra pracowników p. Marcinkowskiego tylko dla społeczeństwa Sanoka i okolic. To jest jedyna placówka, która ludziom pomaga. Mnie też pomogła, kiedy tej pomocy potrzebowałem
Podatnik
06.05.2017, 15:00
Wytykacie wiek Staroście, a w tv Shrek z po krzyczy, żeby później przechodzić na emeryturę, ot typowe liberaly co pis nie zrobi to źle.Starosta będzie tak długo, jak długo będzie elektorat na niego głosował ,sam się nie wybrał. Jazy popytaj pracowników ,jakie maja warunki w CIS i opowiedz jakie dobro z tego maja mieszkańcy powiatu,bo tys juz jak piszesz coś otrzymał
. Ciekawy.
22.05.2017, 18:25
Kto wykonywał audyt CIS - Mam nadzieję że nie ten osobnik co MOSiR ?.